Frågor och felsökning
Hur rensar jag cacheminnet i min webbläsare?

Så här gör du för att för att rensa det så kallade cacheminnet i din webbläsare, för att förbättra hastighet och prestanda.

Ulf Mattsson avatar
Skrivet av Ulf Mattsson
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Om din webbläsare känns långsam eller har andra tekniska problem, oavsett om det är på en dator eller en iPhone, kan det vara dags att rensa cachen. Det är en mycket enkel process som bara tar några minuter. Allt du behöver göra är att följa stegen nedan för den webbläsare du använder.

När du använder Windows

Google Chrome

• Klicka på de tre vertikala prickarna längst till höger på menyraden.

• Välj Rensa (ta bort) webbinformation

• Välj Tidsintervall, Sedan start

• Markera kryssrutorna bredvid Cookies och Andra webbplatsdata (historik)

• Klicka på Rensa data

• Stäng ner webbläsaren och starta upp den igen

För mer support direkt från Google, finns en bra sökfunktion på svenska som du hittar här. Klicka på bilden för att ta dig till Google Hjälp:

Internet Explorer

Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare.

Mozilla Firefox

• Klicka på de tre vertikala strecken längst till höger på menyraden.

• Välj alternativen Historik och Rensa ut tidigare historik.

• Välj All historik som tidsintervall att ta bort. De alternativ som ska vara markerade är:

• Besökta sidor och filhämtningshistorik

• Formulär- och sökhistorik

• Kakor

• Cache

• Klicka på Ta bort.

• Stäng ner webbläsaren och starta upp den igen.

Microsoft Edge

• Klicka på de tre prickarna längst upp till höger.

• Klicka på Inställningar

• Klicka på Sekretess, sökning och tjänster

• Scrolla ned till rubriken Rensa webbdata och klicka på Välj vad du vill rensa

• Välj tidsintervall Allt

• De alternativ som ska vara markerade är:

• Webbhistorik

• Nedladdningshistorik

• Cookies och andra webbplatsdata

• Klicka på Rensa nu

• Stäng ner webbläsaren och starta upp den igen.

När du använder en Apple-dator

Safari

• Klicka på menyalternativet Safari uppe till vänster (bredvid äpple-symbolen).

• Välj Inställningar

• Välj Integritetsskydd

• Ta bort webbplatsdata, Ta bort nu.

• Avsluta Safari och starta upp den igen.

Mozilla Firefox

• Klicka på de tre vertikala strecken längst till höger på menyraden.

• Välj alternativen Historik och Rensa ut tidigare historik.

• Välj All historik som tidsintervall att ta bort. De alternativ som ska vara markerade är:

• Besökta sidor och filhämtningshistorik

• Formulär- och sökhistorik

• Kakor

• Cache

• Avsluta Firefox och starta upp den igen.

Google Chrome

• Klicka på de tre vertikala punkterna längst till höger på menyraden.

• Välj alternativet Fler verktyg (på engelska: More tools)

• Välj Ta bort följande objekt från tidens början. De alternativ som ska vara markerade är:

• Webbhistorik

• Hämtningshistorik

• Cookies och andra webbplats- och plugin-data

• Klicka på Rensa webbinformation

• Avsluta Chrome och öppna upp den igen.

För mer support direkt från Google, finns en bra sökfunktion på svenska som du hittar här. Klicka på bilden för att ta dig till Google Hjälp: